Terug naar Actueel

Belangrijke informatie omtrent het Corona virus

Gepubliceerd op:

Als u belt om een overlijden te melden vragen wij u het volgende:

  • zijn er aanwezigen die koorts hebben?
  • zijn er aanwezigen die zich grieperig voelen?
  • zijn er aanwezigen die verkouden zijn of veel hoesten en/of niezen?

Als u op één van deze vragen positief antwoord geeft, treffen we bij het verzorgen en ophalen van de overledene de volgende maatregelen:

  • alle nabestaanden die in het huis aanwezig zijn verzoeken we om 1,5 meter afstand van ons te nemen
  • we gaan zonder nabestaanden naar de ruimte waar de overledene ligt
  • daar verzorgen we de overledene, verlaten daarna het pand en brengen de overledene over naar de gewenste locatie.

Veelgestelde vragen en antwoorden


Zijn er besmettingsrisico’s bij het verzorgen van een overledene?

Het virus overleeft maar kort buiten het lichaam, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt dus geen risico meer na overlijden. Wij dragen tijdens de verzorging beschermingsmiddelen en met het uitvoeren van handhygiëne zijn de risico’s op besmetting tot een minimum te beperken. Wel raden we op dit moment af om mee te helpen bij de verzorging.

Hoe wordt een overledene nu vervoerd?

De overledene kan op de normale manier opgehaald en vervoerd worden. Bij direct contact met de overledene dragen we beschermende kleding, gevolgd door handhygiëne.

Zijn er beperkingen aan het opbaren van de overledene?

Nee, de overledene mag zowel thuis als in het uitvaartcentrum opgebaard worden. De kist mag zowel open als dicht.

Kan opbaring van de overledene op bed plaatsvinden met behulp van een bedkoeling?

Het RIVM geeft aan dat er in principe geen bezwaar is tegen een bedopbaring. Toch raden we het in de huidige situatie af, omdat we niet weten wat de gevolgen zijn voor met name het gebruik en de hygiëne van matras en kussen.

Zijn er beperkingen aan het contact van de nabestaanden met de overledene?

Nadat de overledene verzorgd is, zijn er geen beperkingen aan het contact van de nabestaanden met de overledene. Net als anders, wordt goede handhygiëne daarna geadviseerd. De overledene een kus geven raden we nu wel af.

Hoe gaat dat nu met condoleren?

Omdat we geen handen schudden, is ons advies om op een alternatieve wijze de nabestaanden te condoleren door bijvoorbeeld uw hand op uw hart te leggen en de condoleance uit te spreken. Ook het namasté gebaar is een mooi geaccepteerd gebaar om uw medeleven te uiten.

Wat kan Uitvaartzorg van Stad tot Wad voor u doen 

De maatregelen die genomen zijn om verspreiding van het Corona virus in te perken zijn zeer groot, maar heel erg noodzakelijk. Ondanks dat blijven we ons inzetten voor een goed afscheid. Samen met u overleggen we wat onder de gegeven omstandigheden voor u de beste manier is om afscheid te nemen. Hieronder beknopt informatie over onze dienstverlening. 

De kist en kaarten

Ons kistenboek, het grootste gedeelte van onze rouwkaarten en de rouwbloemen bieden we digitaal aan. Zoals we u onder gewone omstandigheden hierin mondeling adviseren, doen we dat nu telefonisch. Ook als u eigen wensen hebt voor de rouwkaart, bijvoorbeeld met een digitale afbeelding, proberen we natuurlijk uit te voeren zoals u van ons gewend bent. Van de kaart sturen we u, zoals al gebruikelijk is, een proef via e-mail.

De afscheidsplechtigheid

Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden. De meeste crematoria bieden inmiddels livestream mogelijkheden aan, zodat familieleden die niet bij de uitvaart mogen zijn, deze toch kunnen zien. Wij zorgen voor een livestream verbinding op de locaties waar die niet aanwezig is.

Ook kan er een video-opname of fotoserie gemaakt worden. Er kan ook voor gekozen worden om de begrafenis of crematie in stilte te laten plaatsvinden en een herdenkingsbijeenkomst houden als de Coronarichtlijnen zijn opgeheven. Zo kan er bijvoorbeeld een plechtigheid plaatsvinden bij de asbijzetting of het verstrooimoment.

Bij griep, koorts en/of verkouden zijn kan de plechtigheid niet bijgewoond worden.

Herdenkingsplek

Om toch zoveel mogelijk uw verdriet en rouw te kunnen delen met andere familieleden, vrienden en bekenden, bieden we als service de mogelijkheid van een herdenkingsplek aan. Een plek waar u uw dierbare kunt herdenken met foto's, persoonlijke verhalen en het branden van kaarsjes. En waar familie, vrienden, buren of collega's bijvoorbeeld een condoleance kunnen plaatsen.

Huisoppas

Wij kunnen onder deze omstandigheden op dit moment op de dag van de uitvaart geen huisoppas aanbieden. 

 

Bekijk ook

Uitvaartzorg van Stad tot Wad gewaardeerd met een 9,4

Uitvaartzorg van Stad tot Wad gewaardeerd met een 9,4

Uitvaartzorg van Stad tot Wad is in 2020 door nabestaanden gewaardeerd met een gemiddeld cijfer van 9,4. Nabestaanden krijgen na de uitvaart een enquête over de dienstverlening en de vraag hier cijfers voor te willen geven. Het klantt…
Lees meer..
 
Samen online herdenken

Samen online herdenken

Ieder jaar wordt er in Eenrum op de 2e zondag in december Wereldlichtjesdag georganiseerd. Door corona was een samenkomst niet meer mogelijk. Met een livestream konden toch honderden mensen, samen, online herdenken vanuit de Laurentiuskerk …
Lees meer..
 
Online Wereldlichtjesdag in Eenrum

Online Wereldlichtjesdag in Eenrum

Door de kans op besmetting met het coronavirus is het dit jaar niet mogelijk om in Eenrum een samenkomst te organiseren zoals iedereen dat de afgelopen jaren gewend was. Toch willen de organisatoren van Wereldlichtjesdag Noord-Groningen de …
Lees meer..