Terug naar Actueel

Intieme sfeer tijdens Wereldlichtjesdag in Eenrum

Gepubliceerd op:

In de kerk van Eenrum werd zondag 8 december Wereldlichtjesdag gehouden. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst werd stilgestaan bij alle kinderen die, op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. Dat Wereldlichtjesdag belangrijk is bleek wel door de vele belangstellenden.

Over de hele wereld hartjesboom waar een kaartje met een tekst kan worden opgehangen

De hele wereld werd op 8 december verlicht door kaarsen. Wereldlichtjesdag begint altijd in Australië en eindigt in de Verenigde Staten. Vanuit de lucht zal het eruit gezien hebben als een golf van licht dat zich over de wereld verspreid. In Nederland werden weer op heel veel plaatsen kaarsjes aangestoken, waaronder de kerk in Eenrum.

Kerk van Eenrum

De afgelopen jaren werd Wereldlichtjesdag georganiseerd in de Notoarestoen in Eenrum. Door de weersomstandigheden was op het laatste moment besloten om het dit jaar te verplaatsen naar een andere locatie. Bij de Kerk van Eenrum werd de organisatie van de wereldlichtjesdag met open armen verwelkomd. De kerk werd alleen verlicht door de kaarsjes en een paar kleine lichtjes. Hierdoor ontstond dezelfde intieme sfeer als in de Notoarestoen.

Geen woorden voor

Het openingswoord was voor Marjan Stel uit Uithuizermeeden. Zij vertelde over haar oudste zoon. Hij overleed kort na de geboorte. Ze vertelde over hoe ze die periode ervaarde, maar ook daarna. Hoe haar oudste zoon nog steeds leeft in haar gezin. Marjan sloot af met een gedicht ‘zonder woorden’: “Een kind verliezen, daar zijn geen woorden voor. Als een man zijn vrouw verliest, wordt hij weduwnaar. Als een vrouw haar man verliest, wordt zij weduwe. Al kinderen hun ouders verliezen, worden zij wees. Maar als je een kind verliest, daar zijn geen woorden voor.”

Woorden en muziek

Voor het openingswoord klonk het lied ‘Kan ik iets voor je doen’, gezongen door Corneel Kremer. De presentatie werd verzorgd door Signy Blokhuis. Ze begon met het verhaaltje ‘Een moeilijke dag’, waarin Knorretje begrijpt en troost als Winnie the Pooh een moeilijke dag heeft.Hilda Oostenbrink, medeorganisator van de Wereldlichtjesdag in Eenrum, vertelde over de schokkende gebeurtenis wat je kind verliezen is als ouders, maar ook voor de boers en zussen. Zij sloot af met het gedicht ‘In mijn hart draag ik je bij mij’. Het programma werd afgewisseld met muziek, gezongen door Anne-Wil Brontsema. Zo klonk haar prachtige versies van ‘In the arms of an Angel’, ‘Autumn Leaves’ en ‘Somewhere over the Rainbow’. Na een moment van stilte werden de namen voorgelezen. Tijdens het lied ‘Precious Child’ (speciaal geschreven voor Wereldlichtjesdag) lichtte de kerk nog meer op door de vele kaarsjes die werden aangestoken. Corneel Kremer sloot het programma af met het nummer ‘Tears in Heaven’.

Warme reacties

Het was een indrukwekkende avond met de bijzondere verhalen, troostende woorden en muziek dat raakte. Ondanks dat de locatie is verplaatst, ontving de organisatie van Wereldlichtjesdag Noord-Groningen warme reacties. De sfeer in de kerk gaf ruimte aan ieders emotie.

Bekijk ook

Nazorg is ook onze zorg

Nazorg is ook onze zorg

Uitvaartzorg van Stad tot Wad, aan Edama 8 in Uithuizen, opent op 23 september om 12.00 uur haar deuren voor de open dag. Met het thema ‘Nazorg is ook onze zorg’ willen we mensen hierover informeren en betrekken. Tijdens de open…
Lees meer..
 
Weer kennisquiz bij Uitvaartzorg van Stad tot Wad

Weer kennisquiz bij Uitvaartzorg van Stad tot Wad

Uitvaartzorg van Stad tot Wad is aanwezig op de bedrijvenbeurs in 'De Mencke' in Uithuizen op woensdag 13 september. Onder het thema "Nazorg is ook onze zorg" nodigen wij bezoekers uit om hun kennis over nazorg te testen met een kennisquiz.
Lees meer..
 
Nieuwe duurzame kisten

Nieuwe duurzame kisten

Bij Uitvaartzorg van Stad tot Wad hechten we veel waarde aan duurzaamheid, ook bij het afscheid nemen van dierbaren. Daarom hebben we nieuwe kisten toegevoegd aan onze collectie, gemaakt van vlas.
Lees meer..