Lichtjesavond in Eenrum druk bezocht


In de Notoarestoen in Eenrum werd zondag 9 december opnieuw Wereldlichtjesdag gehouden. Er werd tijdens de bijeenkomst stilgestaan bij alle kinderen die, op welke leeftijd en welke reden dan ook, zijn overleden. De belangstelling was groter dan eerdere jaren, ondanks de regen en wind.

Een golf van licht

Op de 2de zondag in december wordt wereldwijd Wereldlichtjesdag gehouden, beginnend in Australië en eindigend in de Verenigde Staten. Om 19.00 uur precies worden de kaarsjes overal ter wereld aangestoken. Door het tijdsverschil gaat er daardoor een golf van licht over de wereld. In Nederland werden weer op zo’n 100 locaties kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen, waaronder de Notoarestoen in Eenrum.

Grote en kleine harten

Voor de vijfde keer organiseerden Hilda Oostenbrink, Catja Havinga en Uitvaartzorg van Stad tot Wad de Lichtjesavond in Noord Groningen. Bijna 100 personen kwamen op deze avond samen om met elkaar de overleden kinderen te herdenken. Dit jaar stonden er twee enorm grote harten waar de aanwezigen om 19.00 uur hun kaarsje op konden zetten. Bij binnenkomst in de tuin kreeg iedereen een klein hartje waarop de naam van het kind(je) of een boodschap gezet kon worden, waarna de hartjes door hen in de ‘hartenboom’ gehangen werden. Deze hartenboom bleef een aantal dagen staan, zodat er gelegenheid was om in alle rust nog even terug te kunnen komen.

Verlies en verdriet

In een kort openingswoord vertelde Piet Stuive, voormalig ambulance verpleegkundige, over zijn werk, over de kinderen die hij niet redden kon en de wanhoop en ongeloof bij de ouders, als hij moest vertellen dat hun kind overleden was. “Dat staat in mijn ziel gegrift” zei hij. Hilda Oostenbrink vertelde vervolgens van dr. Joanne Hunter, die net als zij een rouwende moeder is. In het verhaal van Joanne Hunter herkende zij zichzelf en waarschijnlijk velen van de aanwezigen ook. Dr. Hunter gaf in haar verhaal aan dat zij door het verlies van haar kind voor altijd veranderd is. Dat dingen die ooit belangrijk leken, nu nauwelijks meer dan gedachten zijn. Dat haar kind gestorven is, maar haar moederschap en de liefde voor haar afwezig kind niet. Hilda sloot haar toespraak af met het gedicht “Hoe zou je nu”.

Woorden van troost

De bijeenkomst begon met het lied ‘Kan ik iets voor je doen’, gezongen door Corneel Kremer. De regionale artiestengroep ‘Tria Martina’ omlijstte het programma met hun vertolkingen van ‘I still cry’, ‘Autumn leaves’ en ‘Mag ik dan bij jou’. Met troostende woorden, gedichten, werd toegeleefd naar het moment dat alle namen genoemd werden. Terwijl ‘Precious Child’ klonk, werden de 2 grote harten door de aanwezigen gevuld met kaarsjes. Afsluitend zong Corneel Kremer ‘Tears in Heaven’.

Verbondenheid

De organisatie van Wereldlichtjesdag Noord Groningen is heel blij en dankbaar dat zoveel mensen en bedrijven de Lichtjesavond ieder jaar een warm hart toedragen en zich daarvoor op verschillende manieren belangeloos inzetten. Dat alles heeft ook deze lichtjesavond weer gemaakt tot wat hij is: samen de kinderen herdenken die zo worden gemist. Ieder met zijn eigen verhaal, eigen verdriet. Verbonden met elkaar.


 

Bekijk ook

Digitale erfenis

Alles wordt tegenwoordig gedeeld op social media. Maar wat gebeurt hiermee als je komt te overlijden?
Lees het hele bericht

Uitvaartspreekuur Eenrum en Kruisweg

Op 19 maart 2019 houdt Uitvaartzorg van Stad tot Wad een uitvaartspreekuur in Dorpshuis De Oude School, Oude Schoolgang 3 in Eenrum. En op donderdag 21 maart zijn we ook te vinden met een uitvaartspreekuur in Dorpshuis Open Haard in Kruisweg. In een informele sfeer beantwoorden we van 19.00 tot 21.00 uur al uw vragen over wat waar is en niet waar, over feiten en fabels, wat mag, moet en niet moet bij een uitvaart.
Lees het hele bericht

Zondag 9 december Wereldlichtjesdag in Eenrum

Op zondag 9 december worden er op de hele wereld om 19.00 uur kaarsjes gebrand voor overleden kinderen. Op deze tweede zondag in december is er in de Notoarestoen in Eenrum ook weer een lichtjesavond. De tuin is geopend vanaf 18.15 uur en de bijeenkomst begint om 18.30 uur.
Lees het hele bericht