Terug naar Actueel

Opnieuw Wereldlichtjesdag in Noord Groningen

Gepubliceerd op:

In de Notoarestoen in Eenrum wordt zondag 11 december weer een Wereldlichtjesdag gehouden. Tijdens deze herdenkingsbijeenkomst wordt stilgestaan bij alle kinderen die, op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden.

Licht dat blijft stralen

Elke tweede zondag van december wordt er om 19.00 uur over hele wereld Wereldlichtjesdag gehouden. Zodat het licht van de overleden kinderen altijd blijft stralen. En de wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind(je) verloren hebben. De overleden kinderen worden geëerd en herinnerd door te luisteren naar muziek en troostende woorden.

Met heel veel kaarsjes

Wereldlichtjesdag wordt in Noord Groningen voor de derde keer gehouden. De eerste keer in en rondom het Marnehoes in Wehe den Hoorn. Vorig jaar werd de bijeenkomst gehouden in de Notoarestoen in Eenrum. De tuin heeft, met uitzondering van het tuinhuis, geen verlichting. Daarom werd vorig jaar alles verlicht met heel veel kaarsjes. Ook in de vijver, het centrale punt tijdens de herdenking, lagen een aantal grote drijfkaarsen. Door al dat kaarslicht ontstond er een bijna sprookjesachtige sfeer. Dit jaar wordt Wereldlichtjesdag opnieuw gehouden in de Notoarestoen. Met weer heel veel kaarsjes. Het is een prachtige en besloten omgeving, waardoor in een intieme en vertrouwelijke sfeer herdacht kan worden.

Lichtjesdag voorziet in behoefte

Lichtjesdag in Noord Groningen voorziet in een behoefte is gebleken. Beide keren herdachten zo’n honderd nabestaanden hun kind(je), broer(tje), zus(je) of kleindkind(je). Niet alleen uit de gemeenten De Marne, Winsum en Eemsmond – waarin de Notoarstoen centraal gelegen ligt – maar ook door nabestaanden uit plaatsen buiten deze drie gemeenten.  

Boodschap, tekst of tekening

Er wordt weer gebruik gemaakt van kaarsenzakjes, die door de organisatie beschikbaar worden gesteld. Het is niet alleen een veilige manier om kaarsjes te branden, het is minstens zo belangrijk dat er een boodschap, tekst of tekening op geschreven kan worden. Kaarsenzakken kunnen afgehaald worden bij de organisatie.

Programma

Het programma begint om 18.30 uur, de tuin is vanaf 18.15 uur geopend. Er is een kort openingswoord. De eerste keer uitgesproken door burgemeester Koos Wiersma van de gemeente De Marne, vorig jaar door huisarts Bob Meijer uit Warffum. Deze keer wordt het openingswoord uitgesproken door Tjerk Elzinga, brandweercommandant van de cluster Eemsdelta (Noord Groningen). Allen zijn vanuit hun beroep betrokken bij de ingrijpende gebeurtenis die het overlijden van een (zeer jong) kind is. Vervolgens wordt er een gedicht voorgedragen, een kort verhaal voorgelezen en er worden liedjes gezongen. Om 19.00 uur worden de kaarsjes aangestoken en de namen genoemd van de overleden kinderen. Nadat het speciaal voor Wereldlichtjesdag geschreven lied ‘Precious Child’ is gezongen, is er voor iedereen koffie, thee of warme chocolademelk.

Je gedragen voelen

Je gedragen voelen door het besef dat ook anderen verder leven met datzelfde gemis. Dat is onze drijfveer voor deze herdenkingsbijeenkomsten. We hopen met elkaar weer een warme avond te kunnen bieden. De bijeenkomst is niet alleen voor ouders, maar ook voor broers, zussen, opa's en oma's en andere familieleden. Vooral ook nabestaanden die vroeger hun kindje verloren willen wij graag uitnodigen. Zij kregen destijds vaak het advies om maar door te gaan alsof er niets gebeurd was. Voor rouw en verdriet was nauwelijks plaats. Vaak heeft dat diepe sporen achtergelaten.

Als u de naam van uw overleden kind(je) wilt laten horen of u wilt een kaarsenzak afhalen, dan kunt u contact opnemen met:Bekijk ook

Uitvaartzorg van Stad tot Wad gewaardeerd met een 9,4

Uitvaartzorg van Stad tot Wad gewaardeerd met een 9,4

Uitvaartzorg van Stad tot Wad is in 2020 door nabestaanden gewaardeerd met een gemiddeld cijfer van 9,4. Nabestaanden krijgen na de uitvaart een enquête over de dienstverlening en de vraag hier cijfers voor te willen geven. Het klantt…
Lees meer..
 
Samen online herdenken

Samen online herdenken

Ieder jaar wordt er in Eenrum op de 2e zondag in december Wereldlichtjesdag georganiseerd. Door corona was een samenkomst niet meer mogelijk. Met een livestream konden toch honderden mensen, samen, online herdenken vanuit de Laurentiuskerk …
Lees meer..
 
Online Wereldlichtjesdag in Eenrum

Online Wereldlichtjesdag in Eenrum

Door de kans op besmetting met het coronavirus is het dit jaar niet mogelijk om in Eenrum een samenkomst te organiseren zoals iedereen dat de afgelopen jaren gewend was. Toch willen de organisatoren van Wereldlichtjesdag Noord-Groningen de …
Lees meer..