Terug naar Actueel

Zondag 9 december Wereldlichtjesdag in Eenrum

Gepubliceerd op:

Op zondag 9 december worden er op de hele wereld om 19.00 uur kaarsjes gebrand voor overleden kinderen. Op deze tweede zondag in december is er in de Notoarestoen in Eenrum ook weer een lichtjesavond. De tuin is geopend vanaf 18.15 uur en de bijeenkomst begint om 18.30 uur.

In gezamenlijkheid

Voor de vijfde keer wordt er in Noord Groningen een Wereldlichtjesdag gehouden. Het eerste jaar was in Wehe den Hoorn en de daarop volgende jaren was er steeds een warm welkom in de Notoarestoen in Eenrum. Het organiseren van de lichtjesavond ontstond door een samenwerking tussen Hilda Oostenbrink, Catja Havinga en Uitvaartzorg van Stad tot Wad. Met elkaar wilden ze graag zoveel mogelijk ouders uit Noord Groningen de mogelijkheid bieden om in gezamenlijkheid hun overleden kinderen te kunnen herdenken. De Notoarestoen aan het Ernstheemsterpad in Eenrum bleek voor deze bijeenkomsten een centraal gelegen locatie die, zoals alle jaren, tijdens de lichtjesavond met veel kaarsen wordt verlicht.

Voor alle kinderen

Tijdens de bijzondere bijeenkomst wordt stilgestaan bij alle kinderen die worden gemist: het kind dat nooit de kans kreeg om te ademen, het kind dat moest vechten voor zijn of haar leven en verloor, het kind dat is verongelukt of omgekomen door geweld, het kind dat zelf voor de dood koos en het kind dat op oudere leeftijd door een ziekte is overleden. Het doet er niet toe of dat heel kort geleden is gebeurd of heel veel jaren geleden.

Verdriet en verbondenheid

In de afgelopen jaren is gebleken dat de Wereldlichtjesdag in Noord Groningen zonder meer in een behoefte voorziet. Niet alleen de ouders van overleden kinderen worden van harte uitgenodigd de bijeenkomst bij te wonen. Ook broers en zussen, opa’s en oma’s en andere familieleden zijn welkom. In de beslotenheid van de Notoarestoen kunnen nabestaanden in warmte en verbondenheid herdenken. Ieder met zijn of haar eigen verhaal en verdriet.

Het hart centraal

Dit jaar staat op Wereldlichtjesdag in Eenrum het hart centraal. Er zijn twee grote houten harten gemaakt, waar nabestaanden om 19.00 uur hun kaarsjes op zetten. En er zijn kleine hartjes van glanzend papier, waar ze iets op kunnen schrijven en vervolgens ophangen in de ‘hartenboom’. Deze hartenboom blijft een aantal dagen staan, zodat er gelegenheid is om in de dagen na de lichtjesavond in alle rust nog even terug te kunnen gaan.

Programma

De tuinhekken staan vanaf 18.15 uur open voor de nabestaanden. Voor iedereen staat er een kaarsenpotje klaar en zijn er hartjes. Het programma begint om 18.30 uur. Dit jaar wordt er een kort openingswoord uitgesproken door Piet Stuive uit Kleine Huisjes. Hij was ambulancechauffeur en vertelt hoe hij vanuit dit beroep veel verdriet rondom kinderen heeft meegemaakt. Hilda Oostenbrink – zij verloor één van haar kinderen - vertelt op deze avond over verlies, moederschap en liefde. Ook nu is er weer muziek en zijn er troostende woorden. En natuurlijk worden de namen genoemd van de kinderen die gemist worden, hardop of in gedachten. Om 19.00 uur worden de kaarsjes aangestoken. Voor wie daar behoefte aan heeft is er na afloop koffie, thee of warme chocolademelk.

Wilt u de naam van uw overleden kind(je) tijdens de bijeenkomst laten horen, dan kunt u dat doorgeven via de volgende e-mailadressen:

-           michielenhilda@hotmail.com
-           catjahavinga@live.nl
-           info@uitvaartzorgvanstadtotwad.nl

Voor meer informatie over de Wereldlichtjesdag in Eenrum kan men ook terecht op de facebookpagina’s van Wereldlichtjesdag Noord Groningen en Uitvaartzorg van Stad tot Wad.

Bekijk ook

Uitvaartzorg van Stad tot Wad geslaagd

Uitvaartzorg van Stad tot Wad geslaagd

Sinds 2007 zijn wij aangesloten bij Stichting Keurmerk Uitvaartzorg, het kwaliteitskeurmerk voor de uitvaartbranche. Elk anderhalf jaar worden wij getoetst op deskundigheid, betrouwbaarheid en transparantie qua kosten.
Lees meer..
 
Paulien Duin heeft certificaat uitvaartverzorger behaald

Paulien Duin heeft certificaat uitvaartverzorger behaald

Paulien Duin - van der Woude versterkt sinds december 2022 ons team bij Uitvaartzorg van Stad tot Wad.
Lees meer..
 
Nazorg is ook onze zorg

Nazorg is ook onze zorg

Uitvaartzorg van Stad tot Wad, aan Edama 8 in Uithuizen, opent op 23 september om 12.00 uur haar deuren voor de open dag. Met het thema ‘Nazorg is ook onze zorg’ willen we mensen hierover informeren en betrekken. Tijdens de open…
Lees meer..