Groene uitvaart

Wie duurzaam en milieubewust geleefd heeft, wil vaak op duurzame wijze begraven of gecremeerd worden. Daarom bieden wij ook een groene uitvaart aan. Dat is een uitvaart die het milieu zo min mogelijk belast. Denkt u hierbij aan een ecologische kist, biologisch geteelde bloemen, milieuvriendelijk rouwvervoer en biologisch afbreekbare urnen. U kunt zelfs kiezen voor een natuurbegraafplaats.

Bekijk voorbeeld en kosten  >>    

Eco-kisten

De kist vormt een belangrijk deel van de uitvaart. Speciaal voor de groene uitvaart, hebben we een serie eco-kisten. Deze kisten zijn milieu- en maatschappijvriendelijke geproduceerd en voldoen aan de eisen voor cremeren en begraven. Hieronder voorbeelden uit onze collectie die ook voldoen aan de eisen voor natuurbegraven:

Duurzame kist Gaykinga uitvaartkist Gaykinga - uit de kistencollectie van Uitvaartzorg van Stad tot Wad

De productie van deze kist draagt bij aan de werkgelegenheid in het land van herkomst. Van kinderarbeid is bij het maken van de manden geen sprake. Ook op het gebruik van de grondstoffen wordt streng gecontroleerd. De uitvaartkist is gemaakt van het natuurlijke product Abaca (bananenboomstam) en heeft een katoenen bekleding.

Natuurlijke kist Widdama

Deze kist wordt ambachtelijk gemaakt van lokaal hout uit de provincie Friesland. De kist is van onbehandeld hout en heeft houten penverbindingen in plaats van spijkers. De bekleding is gemaakt van jute.

natuurkist Widdama - uit de kistencollectie van Uitvaartzorg van Stad tot Wad

 

 

 

 

uitvaartkist Groenenborg - uit de kistencollectie van Uitvaartzorg van Stad tot Wad 100% afbreekbare kist Groenenborg

Deze 'living cocoon' wordt in slechts 7 dagen gegroeid van mycelium. Dat is het ondergrondse wortelstelsel van paddenstoelen. Gedroogd mycelium is bijzonder sterk, de uitvaartkist heeft een draagkracht van 200 kg. Het is een 100% natuurproduct en daardoor volledig afbreekbaar.

Draagplank en lijkwade

In plaats van een kist, kunt u kiezen voor een draagplank met een lijkwade. De lijkwade is een rechthoekige doek die om de overledene gewikkeld wordt. Samen vormt het een volwaardig alternatief voor een kist.

Duurzame draagplank Ewer draagplank met lijkwade van ongebleekt katoen - uit de kistencollectie van Uitvaartzorg van Stad tot Wad

Deze draagplank is van ongelakt hout, heeft 8 houten handgrepen en heeft een matras en kussen van jute stof.

Verantwoorde stoffen

Voor de lijkwade kunt u kiezen uit een uitgebreide collectie stoffen. Waaronder stoffen die van biologische, duurzame en fairtrade materialen gemaakt zijn.

Biologisch geteelde bloemen rouwboeket van biologisch geteelde en wild geplukte bloemen van onze bloemenkweker

Maak de uitvaart extra duurzaam met biologisch geteelde seizoensbloemen. Deze worden in onze eigen omgeving geteeld, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Ze worden vers van het land geplukt en de bloemist maakt er een mooi rouwstuk of legboeket van. Omdat elk seizoen andere bloemen heeft, zijn de bloemsoorten altijd anders. Zo dragen deze bloemen bij aan een groene uitvaart.

Milieuvriendelijk rouwvervoer

Milieuvriendelijke alternatieven zijn onze loopkoets, hybride rouwauto of bijvoorbeeld de bakfiets. Onthoud echter dat de rouwauto zelf niet de milieuvervuiler is: het is voornamelijk het (auto)vervoer van degenen die de uitvaart bijwonen. Om het milieu te ontzien, raden we aan om zoveel mogelijk voor één locatie/plaats te kiezen.

Loopkoets de loopkoets van Uitvaartzorg van Stad tot Wad, met eco-kist Bussema en schoon geteelde rouwbloemen

Onze stijlvolle, zwarte loopkoets is geschikt voor afstanden tot 3 kilometer, bijvoorbeeld om de overledene van de afscheidslocatie naar de begraafplaats te vervoeren. De koets wordt voortbewogen door nabestaanden of door de dragersgroep. Op de rekken naast de kist is ruimte voor bloemen. Ook kunnen kleine kinderen erop zitten. Achter de loopkoets zit een speciale beugel waarmee kinderen kunnen meehelpen met duwen.

Duurzame hybride rouwauto de hybride rouwauto van Uitvaartzorg van Stad tot Wad

De aanschaf van de loopkoets was de eerste stap van Uitvaartzorg van Stad tot Wad naar groen en duurzaam rouwvervoer. Inmiddels is daar een hybride rouwauto aan toegevoegd. Met deze rouwwagen kunnen we de staatsieritten voor begrafenissen in onze regio en de crematies in Groningen of Appingedam volledig rijden op de elektriciteit die is opgewekt met de zonnepanelen op ons bedrijfspand.

Bakfiets

De bakfiets is een passend vervoermiddel voor iemand die graag fietste. Genodigden kunnen de bakfiets met overledene begeleiden door mee te fietsen. We raden aan om van te voren, bijvoorbeeld op de rouwkaart, aan te geven dat meefietsen gewenst is.

fietsend door het Groninger land naar de begraafplaats (de foto is met toestemming van de nabestaande geplaatst)

 

Rouwauto lopend volgen

In Noord-Groningen is het nog een goede gewoonte dat nabestaanden, genodigden en belangstellenden de rouwauto lopend volgen. Zo brengen zij de overledene samen naar de laatste rustplaats. Naast het feit dat deze ‘wandeling in stilte’ milieuvriendelijk is, is deze ook vaak rustgevend en maakt het hoofd leeg.

Mogelijkheden voor een natuurbegrafenis

Bij begraven op een natuurbegraafplaats gaat het graf op in de natuur. Daarom moet de kleding van de overledene, de lijkwade, kist, urn of mand van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt zijn. Een boom, struik of natuurlijk element (met daarop eventueel een klein beetje tekst) markeert de plek van het graf.

Op dit moment zijn er drie natuurbegraafplaatsen in Noord-Nederland: de wierdebegraafplaats bij Wierum, gelegen in de gemeente Het Hogeland en vlakbij de stad Groningen, Reiderwolde bij Winschoten en Hillig Meer bij Eext.

Biologisch afbreekbare urnen 100% biologisch afbreekbare urn voor in het water en de aarde - in 5 zachte kleuren

Onze uitgebreide collectie urnen bevat biologisch afbreekbare urnen. Deze urnen zijn opgebouwd uit organische materialen en daardoor 100% biologisch afbreekbaar. Deze urnen vergaan na verloop van tijd in de aarde of in het water, waardoor de as vrijkomt en zo weer opgenomen wordt in de natuur.

 

Nabestaanden vertellen

Menselijke benadering

Menselijke benadering

Met een goed gevoel kijken we terug op de samenwerking met uitvaartzorg van Stad tot Wad. Hun professionele én me…
Lees meer..
 
Betrokken, persoonlijk en professioneel

Betrokken, persoonlijk en professioneel

Altijd vriendelijk en bereikbaar. Wij hebben de betrokkenheid van 'Stad tot Wad' ervaren als persoonlijk en professionee…
Lees meer..
 
uitvaart