Groene uitvaart

Wie duurzaam en milieubewust geleefd heeft, wil vaak op duurzame wijze begraven of gecremeerd worden. Daarom bieden wij ook een groene uitvaart aan. Dat is een uitvaart die het milieu zo min mogelijk belast. Denkt u hierbij aan een ecologische kist, biologisch geteelde bloemen, milieuvriendelijk rouwvervoer en biologisch afbreekbare urnen. U kunt zelfs kiezen voor een natuurbegraafplaats.

Bekijk voorbeeld en kosten  >>    Maatregelen rondom coronavirus >>

Eco-kisten

De kist vormt een belangrijk deel van de uitvaart. Speciaal voor de groene uitvaart, hebben we een serie eco-kisten. Deze kisten zijn milieu- en maatschappijvriendelijk geproduceerd en voldoen aan de MVO-regelgeving. Hieronder twee voorbeelden uit onze collectie:

eco kist Gaykinga

Duurzame kist Gaykinga

Deze kist wordt geproduceerd door medewerkers van een sociale werkplaats. De kist is gemaakt van afvalhout en bekleed met ongebleekt, biologisch katoen.

Natuurlijke kist Widdama

Deze kist is 100% afbreekbaar en daardoor geschikt voor natuurbegraven. De kist wordt met de hand gemaakt en is uit Nederland afkomstig. De materialen bestaan uit windgedroogd hout, houten penverbindingen en afbreekbare lijm op waterbasis. De binnenkant van de kist wordt bekleed met een mosbed (afkomstig van restafval) of bamboe-bekleding. De kist heeft geen handgrepen, maar wordt gedragen met 3 draagstokken onder de kist.

natuurkist Widdama

 

 

 

 

Draagplank en lijkwade

In plaats van een kist, kunt u kiezen voor een draagplank met een lijkwade. De lijkwade is een rechthoekige doek die om de overledene gewikkeld wordt. Samen vormt het een volwaardig alternatief voor een kist.

Duurzame draagplank Ewer draagplank met lijkwade van ongebleekt katoen

Deze draagplank is van ongelakt hout, heeft 8 houten handgrepen en heeft een matras en kussen van jute stof.

Verantwoorde stoffen

Voor de lijkwade kunt u kiezen uit een uitgebreide collectie stoffen. Waaronder stoffen die van biologische, duurzame en fairtrade materialen gemaakt zijn.

Biologisch geteelde bloemen rouwboeket van biologisch geteelde en wild geplukte bloemen

Maak de uitvaart extra duurzaam met biologisch geteelde seizoensbloemen. Deze worden in onze eigen omgeving geteeld, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Ze worden vers van het land geplukt en de bloemist maakt er een mooi rouwstuk of legboeket van. Omdat elk seizoen andere bloemen heeft, zijn de bloemsoorten altijd anders.

Milieuvriendelijk rouwvervoer

Twee alternatieven voor de rouwauto zijn de loopkoets en de bakfiets. Beide alternatieven zijn milieuvriendelijk. Onthoud echter dat de rouwauto zelf niet de milieuvervuiler is: het is voornamelijk het (auto)vervoer van degenen die de uitvaart bijwonen. Om het milieu te ontzien, raden we aan om zoveel mogelijk voor één locatie/plaats te kiezen.

Loopkoets de loopkoets van Uitvaartzorg van Stad tot Wad, met eco-kist Bussema en schoon geteelde rouwbloemen

Onze stijlvolle, zwarte loopkoets is geschikt voor afstanden tot 3 kilometer, bijvoorbeeld om de overledene van de afscheidslocatie naar de begraafplaats te vervoeren. De koets wordt voortbewogen door nabestaanden of door de dragersgroep. Op de rekken naast de kist is ruimte voor bloemen. Ook kunnen kleine kinderen erop zitten. Achter de loopkoets zit een speciale beugel waarmee kinderen kunnen meehelpen met duwen.

Bakfiets

De bakfiets is een passend vervoermiddel voor iemand die graag fietste. Genodigden kunnen de bakfiets met overledene begeleiden door mee te fietsen. We raden aan om van te voren, bijvoorbeeld op de rouwkaart, aan te geven dat meefietsen gewenst is.

fietsend door het Groninger land naar de begraafplaats (de foto is met toestemming van de nabestaande geplaatst)

 

Rouwauto lopend volgen

In Noord-Groningen is het nog een goede gewoonte dat nabestaanden, genodigden en belangstellenden de rouwauto lopend volgen. Zo brengen zij de overledene samen naar de laatste rustplaats. Deze ‘wandeling in stilte’ is vaak rustgevend en maakt het hoofd leeg.

Mogelijkheden voor een natuurbegrafenis

Bij begraven op een natuurbegraafplaats gaat het graf op in de natuur. Daarom moet de kleding van de overledene, de lijkwade, kist, urn of mand van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt zijn. Een boom, struik of natuurlijk element (met daarop eventueel een klein beetje tekst) markeert de plek van het graf.

Op dit moment zijn er drie natuurbegraafplaatsen in Noord-Nederland: de wierdebegraafplaats bij Wierum, gelegen in de gemeente Het Hogeland en vlakbij de stad Groningen, Reiderwolde bij Winschoten en Hillig Meer bij Eext.

Biologisch afbreekbare urnen 100% biologisch afbreekbare urn voor in het water en de aarde - in 5 zachte kleuren

Onze uitgebreide collectie urnen bevat biologisch afbreekbare urnen. Deze urnen zijn opgebouwd uit organische materialen en daardoor 100% biologisch afbreekbaar. Deze urnen vergaan na verloop van tijd in de aarde of in het water, waardoor de as vrijkomt en zo weer opgenomen wordt in de natuur.

 

Nabestaanden vertellen

Alles als zeer goed ervaren

Alles als zeer goed ervaren

Wij hebben alles als zeer goed ervaren. Overal is rekening mee gehouden. 
Lees meer..
 
Niet moeilijk om te kiezen voor Uitvaartzorg van Stad tot Wad

Niet moeilijk om te kiezen voor Uitvaartzorg van Stad tot Wad

Voor ons was het niet moeilijk om te kiezen voor Uitvaartzorg van Stad tot Wad.  De respectvolle benadering, het m…
Lees meer..
 
uitvaart