Tips van Manu Keirse

Manu Keirse

Op zondag 28 oktober 2018 werd er in ons bedrijfspand een lezing gegeven door Manu Keirse, die bekend staat als dé specialist in rouw.  Manu Keirse Aan de hand van heel veel herkenbare voorbeelden vertelde Manu Keirse dat rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. Hoe het voelt om iemand waar je van houdt te verliezen, wat er met je gebeurt en hoe de rouwarbeid verloopt. Hij vertelde over het grote belang om kinderen bij een overlijden te betrekken en hen oprecht te vertellen wat er gebeurt als iemand sterft. En over de gevolgen als je daar niet duidelijk in bent. De belangrijkste boodschap van hem hoe je mensen kunt helpen in verdriet is: eerst en vooral luisteren. En daarna luisteren. En als je dit hebt gedaan, dan nog eens luisteren…

'Verwerken is niet loslaten, maar anders leren vasthouden'

Kinderen er bij betrekken

Moet je kinderen ook met deze problematiek confronteren? Manu Keirse denkt van wel. Verlies en verdriet staan om de hoek in ieders leven. In deze video een pleidooi van Manu Keirse om kinderen te betrekken bij de dood. 

 

Kun je mensen voorbereiden? 

Wat is sterven anders dan verhuizen van de buitenwereld naar het hart van alle mensen die van je houden? Veerle is een vrouw van 41 jaar. Ze heeft van de artsen te horen gekregen dat ze kanker heeft. Kun je mensen voorbereiden? Manu Keirse helpt haar om mama te blijven van haar kinderen. 

'Zeg regelmatig aan je kinderen dat je altijd van hen hebt gehouden'

 

'Ik wist het wel, maar voelde het nog niet'

Manu Keirse vertelt over Chris; haar man is verongelukt. Tijdens de communie van haar dochter wachtte ze haar man op aan de deur van de kerk, terwijl ze wist dat hij niet zou komen. Het kan het een hele tijd duren voordat de werkelijkheid doordringt.

'Hebben mensen het dan niet verwerkt, als de tranen stromen?'

 

Het sprookje van de 3 bomen

In dit filmpje vertelt Manu Keirse over het sprookje van de 3 bomen. Alle 3 de bomen waren in een hevige storm een tak kwijt geraakt. De 3 bomen waren elk op een andere manier met hun verlies omgegaan. Hoe is het met deze bomen jaren later?  

'Als je tijd neemt om verdriet, verdriet te laten zijn en je omringd wordt door mensen die met verdriet kunnen omgaan, dan kun je uitgroeien, veel groter en veel sterker dan ooit voordien'

 

Vreugde en smart

Vreugde en verdriet ligt heel dicht bij elkaar in het leven. Manu Keirse legt uit dat verdriet te maken heeft met liefde.

'Verdriet en liefde horen samen'

 

Meer weten kan iedereen helpen

Hoe komt het dat sommige mensen zo onhandig zijn in het omgaan van verdriet? Mensen hebben er weinig over geleerd. Maar meer weten kan iedereen helpen. Met een voorbeeld legt Manu Keirse uit hoe meer weten over het omgaan met verdriet, mensen kan helpen.

 

 

Nabestaanden vertellen

Menselijke benadering

Menselijke benadering

Met een goed gevoel kijken we terug op de samenwerking met uitvaartzorg van Stad tot Wad. Hun professionele én me…
Lees meer..
 
Betrokken, persoonlijk en professioneel

Betrokken, persoonlijk en professioneel

Altijd vriendelijk en bereikbaar. Wij hebben de betrokkenheid van 'Stad tot Wad' ervaren als persoonlijk en professionee…
Lees meer..
 
uitvaart