Ter beschikking stellen aan de wetenschap

Na overlijden kan een lichaam beschikbaar worden gesteld aan de wetenschap. Dat betekent dat uw lichaam geschonken wordt aan een Anatomisch Instituut van een universiteit. Daar wordt het lichaam gebruikt voor onderzoek en onderwijs. Dit is een grote beslissing die u bij leven moet nemen. 

Hoe werkt het?

Om uw lichaam ter beschikking aan de wetenschap te stellen, moet u bij leven formulieren van het Anatomisch Instituut invullen. Na het overlijden neemt de universiteit de zorg van het lichaam over. Dat gebeurt binnen 24 uur, dus er is voor nabestaanden weinig tijd om afscheid te nemen. Ook zal de uitvaart op een alternatieve manier plaatsvinden.

Geen gewone uitvaart

Als u uw lichaam ter beschikking stelt voor de wetenschap, heeft dat consequenties voor de uitvaart. Het afscheid vindt namelijk zonder lichaam plaats. Desondanks kunnen wij een mooie herdenking voor de nabestaanden organiseren. Zo kan er toch op een goede manier afscheid genomen worden.

Keuzes vastleggen

Ondanks de schriftelijke vastlegging, kan het zijn dat er op moment van overlijden geen behoefte is aan een lichaam. Dan gaat uw lichaam niet naar de universiteit en zal er alsnog een begrafenis of crematie moeten plaatsvinden. Daarom is belangrijk om ook daarvoor uw voorkeuren vast te leggen.

 

Veelgestelde vragen


Veel gestelde vragen

Ter beschikking stellen

Kan iedereen zijn lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap?

Kan ik mijn keuze van ter beschikking stellen later nog veranderen?

Nabestaanden vertellen

Steun in moeilijke periode

Steun in moeilijke periode

Bedankt voor jullie steun in deze moeilijke periode. Er werd goed geluisterd naar de wensen van onze lieve broer. Ondank…
Lees meer..
 
Een welverdiende 10!

Een welverdiende 10!

Wij waren zeer tevreden over de begeleiding van het hele proces vanaf het overlijden, de crematieplechtigheid en met nam…
Lees meer..
 
uitvaart