Ter beschikking stellen aan de wetenschap

Na overlijden kan een lichaam beschikbaar worden gesteld aan de wetenschap. Dat betekent dat uw lichaam geschonken wordt aan een Anatomisch Instituut van een universiteit. Daar wordt het lichaam gebruikt voor onderzoek en onderwijs. Dit is een grote beslissing die u bij leven moet nemen. 

Hoe werkt het?

Om uw lichaam ter beschikking aan de wetenschap te stellen, moet u bij leven formulieren van het Anatomisch Instituut invullen. Na het overlijden neemt de universiteit de zorg van het lichaam over. Dat gebeurt binnen 24 uur, dus er is voor nabestaanden weinig tijd om afscheid te nemen. Ook zal de uitvaart op een alternatieve manier plaatsvinden.

Geen gewone uitvaart

Als u uw lichaam ter beschikking stelt voor de wetenschap, heeft dat consequenties voor de uitvaart. Het afscheid vindt namelijk zonder lichaam plaats. Desondanks kunnen wij een mooie herdenking voor de nabestaanden organiseren. Zo kan er toch op een goede manier afscheid genomen worden.

Keuzes vastleggen

Ondanks de schriftelijke vastlegging, kan het zijn dat er op moment van overlijden geen behoefte is aan een lichaam. Dan gaat uw lichaam niet naar de universiteit en zal er alsnog een begrafenis of crematie moeten plaatsvinden. Daarom is belangrijk om ook daarvoor uw voorkeuren vast te leggen.

 

Veelgestelde vragen


Veel gestelde vragen

Ter beschikking stellen

Kan iedereen zijn lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap?

Kan ik mijn keuze van ter beschikking stellen later nog veranderen?

Nabestaanden vertellen

Mooi en waardig afscheid

Mooi en waardig afscheid

Bedankt dat jullie met ons alles zo mooi en netjes hebben geregeld voor mam haar uitvaart. Ook Fieneke en de spreekster,…
Lees meer..
 
Alles naar wens

Alles naar wens

Onze dank voor de warme en goede zorg voor de uitvaart van mijn man. Alles was naar onze wens geregeld, zoals hij het ha…
Lees meer..
 
uitvaart