Begrafenis

Bij een begrafenis wordt de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats gebracht, de begraafplaats. Voor nabestaanden is het een plek om te herdenken en te rouwen. Zeker als iemand jong of plotseling overlijdt kan een graf voor nabestaanden extra betekenis krijgen.

Waarom kiezen voor een begrafenis? begrafenis

De begrafenis is vaak onderdeel van een geloofsovertuiging of van een culturele traditie. Daarnaast hechten sommige mensen waarde aan het ritueel dat erbij hoort: de overledene wegbrengen, begraven en daarna samen het graf dichten. Een andere veelgenoemde reden is dat er een tastbare gedenkplek ontstaat, waar men naartoe kan om te rouwen.

Een begrafenis is over het algemeen duurder dan een crematie, omdat u moet betalen voor de grafkosten (grafrechten), een grafmonument en het grafonderhoud. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat nabestaanden om de zoveel jaar een moeilijke keuze moeten maken: het graf ruimen of opnieuw betalen voor de grafrechten.

Begrafenis & milieu

Het is lastig om de milieu-impact van een begrafenis te meten. De grootste milieufactor is de grond die het graf in beslag neemt. Daarentegen hebben de meeste begraafplaatsen veel groen en bomen, die op hun beurt bijdragen aan een gezond klimaat van een begrafenis.

Als u erg gesteld bent op het milieu, kunt u kiezen voor een natuurbegraafplaats. De dichtstbijzijnde is de wierdebegraafplaats bij Wierum (vlakbij de stad Groningen, in de gemeente Het Hogeland). Maar ook op een ‘gewone’ begraafplaats kunt u de milieu-impact beperken, door bijvoorbeeld te kiezen voor een duurzame(re) kist en grafmonument.

Tijdelijke grafmarkering en tijdelijk grafmonument voorbeeld van een tijdelijke grafmarketing begrafenis

Na de begrafenis duurt het meestal nog even voordat er een definitief grafmonument wordt geplaatst. Daarom plaatsen wij in de tussentijd een tijdelijke grafmarkering. Dat is een bordje met daarop de naam, geboorte- en overlijdensdatum. Het ontwerp is in lijn met uw rouwdrukwerk, zodat er één geheel ontstaat. Zodra de gedenksteen is geplaatst, krijgt u het bordje van ons. Kosteloos, als een extra service.

Om te voorkomen dat het graf kaal is in deze periode, kunt u van ons een tijdelijk grafmonument huren. Dit is een breukvast, krasbestendig, kunststof en recyclebaar monument om het graf tijdelijk grafmonument begrafenis wat extra aankleding te geven. Dit tijdelijke grafmonument kunt u maximaal een jaar huren.

Grafmarkering & milieu

Als de tijdelijke grafmarkering zijn dienst heeft gedaan en nabestaanden willen het naamplaatje liever niet houden, sturen we deze weer terug naar de leverancier, die het op zijn beurt laat recyclen.

Mogelijkheden voor het grafmonument

De laatste rustplaats, het graf, wordt vaak aangekleed met een grafmonument. Bijvoorbeeld een gedenksteen, al dan niet in combinatie met een kunstwerk. Gedenkstenen variëren enorm in uitvoering, prijsklasse en kwaliteit. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eenvoudig monument, maar ook voor een zelfgemaakt monument van natuursteen, keramiek, glas of duurzaam hout. Of een combinatie van die materialen. Wij werken hiervoor samen met bedrijven uit eigen regio, elk met eigen kwaliteiten en een uitstekende service.

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden, wij helpen u graag. Ook wanneer wij de uitvaart niet hebben verzorgd.

Voorbeelden van een aantal grafmonumenten

 

Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen

Begraven

Mag ik zelf een begraafplaats uitkiezen?

Waarom kan er niet direct na de begrafenis een gedenksteen geplaatst worden?

Blijft een graf altijd bestaan?

Mag begraven ook in de eigen tuin?

Nabestaanden vertellen

Geen moment spijt gehad

Geen moment spijt gehad

Zoals ik al vermelde: Albert zei al jaren... “Als er iets gebeurt met mij, Kremer bellen.” Dat heb ik gedaan…
Lees meer..
 
Niets was raar

Niets was raar

Het was erg prettig samen werken met de medewerkers van Stad tot Wad. Niets was gek of raar. Extra tijd was goed geregel…
Lees meer..
 
uitvaart