Opbaren

De dagen tussen het overlijden en de uitvaart zijn een belangrijk onderdeel van rouwverwerking. In deze periode kunnen nabestaanden fysiek afscheid nemen van de overledene. Het kan veel troost bieden om naast de overledene te zitten. In stilte of om uw laatste woorden te delen. Om nog even aan te raken of voor een laatste kus. Afscheid nemen geldt niet alleen voor uzelf, maar ook voor anderen, zoals familie en vrienden. Zij kunnen – indien u dat goed vindt – op rouwbezoek komen.

Over de opbaring

Na de verzorging leggen we de overledene in de kist of op de opbaarplank die u hebt uitgezocht, of de overledene blijft in bed liggen. We leggen hem of haar respectvol neer, met gesloten ogen en gevouwen handen. Het is tijdens de opbaring belangrijk om de overledene goed te koelen, zodat de conditie van de overledene zo lang mogelijk goed blijft. Hiervoor maken we gebruik van koelplaten. Dagelijks komen we langs om de conditie van de overledene te controleren.

'De laatste verzorging en opbaring dragen bij aan een goed afscheid'

Opbaren & milieu koelen met graszoden: in 3 bakken liggen de graszoden - de uitvaartkist of opbaarplank staat op berkenstammetjes

Een andere mogelijkheid om te koelen is door graszoden onder de kist te leggen. Voor deze manier van koelen wordt meestal gekozen als men bezwaar heeft tegen het energieverbruik van de koelplaten.

Koelen met gras

Gras onttrekt warmte aan de ruimte om te kunnen groeien. Het water waarmee het gras dagelijks twee of drie keer wordt besprenkeld, verdampt. De warmte en de verdamping samen zorgen ervoor dat de ruimte koeler is. Koelen met graszoden kan minder goed werken dan koelapparatuur. Dat heeft te maken met omstandigheden van het weer en de conditie van de overledene.

Als het energieverbruik van koelplaten een belangrijk punt is, kan er ook voor gekozen worden om de dagen tussen overlijden en de uitvaart te verkorten.

Open of gesloten kist

Als de conditie van de overledene goed is, kiest men vrijwel altijd voor een open kist. Dan kunnen nabestaanden de overledene voor de laatste keer zien en persoonlijk afscheid nemen.

Maar soms moet de kist toch direct of eerder dan gedacht gesloten worden. Bijvoorbeeld als de overledene onherstelbaar letsel heeft, door een ongeluk of door een ziekte, of als tijdens de opbaring de conditie van de overledene heel snel achteruitgaat waardoor het beter is om niet meer te kijken. Dan adviseren we meestal om de kist te sluiten en op de kist een foto van de overledene neer te zetten.

Thuis of elders

De opbaring vindt plaats waar u dat wilt. Veel mensen kiezen voor een opbaring in huis. Bij thuis opbaren is de overledene letterlijk en figuurlijk dichtbij. Als u dat wilt kunnen we in huis met rouwschermen en vloerkleden een rouwkamer maken, bijvoorbeeld in een gedeelte van de woonkamer, de hal of in de garage. Maar als thuis opbaren niet kan, of als u dat liever niet heeft, zijn er andere mogelijkheden. Dan kiezen we samen een andere, geschikte plek uit. Denk hierbij aan een uitvaartcentrum, zoals aula Memory in Warffum, of een andere locatie bij u in de buurt.

 

Een impressie van aula Memory in Warffum

Deze fotopresentatie van de aula en het vertrek voor de uitvaart is een voorbeeld en heeft op niemand betrekking.

 

Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen

Opbaren

Mag ik meehelpen bij de laatste verzorging of mag ik het helemaal zelf doen?

Mogen bij de verzorging de eigen verzorgingsproducten gebruikt worden?

Wat gebeurt er met sieraden, zoals de trouwring?

Is het mogelijk dat jullie een vingerafdruk bij de overledene afnemen?

Mag ik zelf kiezen waar de opbaring plaatsvindt? 


Mag ik iets meegeven in de kist?

Hoe lang mag het opbaren duren?

Nabestaanden vertellen

Geen moment spijt gehad

Geen moment spijt gehad

Zoals ik al vermelde: Albert zei al jaren... “Als er iets gebeurt met mij, Kremer bellen.” Dat heb ik gedaan…
Lees meer..
 
Niets was raar

Niets was raar

Het was erg prettig samen werken met de medewerkers van Stad tot Wad. Niets was gek of raar. Extra tijd was goed geregel…
Lees meer..
 
uitvaart