Overlijden baby’s en te vroeg geborenen

Niets is aangrijpender dan geboorte en dood, het begin en het einde van het leven. Als een kindje vóór de geboorte, tijdens de bevalling of kort daarna overlijdt, vallen deze twee gebeurtenissen samen. Verwachtingen over de toekomst zijn zo maar opeens verloren en in plaats van te kunnen genieten van het nieuwe leven, moet er afscheid genomen worden.

Wel of geen babyuitvaart?

je kindje nog kunnen wiegen - wiegekindje© Afscheid nemen van je kindje is ontzettend verdrietig. Voor velen voelt het als een onmogelijke opgave om je kindje los te laten. Toch kan het voor de verwerking helpen om een kinderuitvaart te organiseren. Samen als ouders, maar ook met broertjes of zusjes, opa’s en oma’s. Om stil te staan bij de liefde voor jullie baby en hoe graag jullie nog voor hem of haar hadden willen zorgen. Het moment om jullie kindje nog een laatste keer te wiegen. 

Hoe lang een zwangerschap ook heeft geduurd, je kunt altijd afscheid van je baby nemen zoals jullie willen. Vanaf 24 weken zwangerschap is een uitvaart volgens de wet verplicht.

Tot 24 weken: uitvaart eigen keuze

kroonkistje© van Wiegekindje op ons draagkussen - voor een kindje van 25 cm Wanneer een kindje geboren wordt na een zwangerschap die korter is dan 24 weken, kun je zelf beslissen hoe je er afscheid van wilt nemen. Een uitvaart en aangifte bij de burgerlijke stand zijn volgens de wet dan niet verplicht, maar mogen wel. Het kan helpen bij de verwerking van het verlies.

Na 24 weken: uitvaart verplicht

Bij een zwangerschap van 24 weken of langer, ben je als ouders verplicht om je kindje een naam te geven, wellicht hadden jullie die al in gedachten tijdens de zwangerschap. Daarnaast moeten jullie het overlijden van je kindje melden bij de gemeente en een uitvaart organiseren. Dit hoeven jullie natuurlijk niet alleen te doen. Bij Uitvaartzorg van Stad tot Wad helpen we op een passende manier. Want elk leven, hoe kort soms ook, verdient een waardig afscheid.

Passend afscheid nemen van je baby

opbaren in het eigen wiegje - wiegekindje© Hoe klein je kindje ook is, bij een kinderuitvaart sta je voor dezelfde beslissingen als bij een uitvaart voor volwassenen. Wordt jullie kindje begraven of gecremeerd? En willen jullie hem of haar het liefst in het wiegje opbaren of gaat jullie voorkeur uit naar een gesloten kistje? Deze keuzes kunnen erg lastig zijn, pijnlijk ook. Daarom helpt Uitvaartzorg van Stad tot Wad bij het maken van deze keuzes. We leggen uit wat er mogelijk is en wat het kost. Ook kunnen we jouw kindje de laatste zorg geven. Dat doen we in samenwerking met Monique van Mil van Memory Overledenenzorg. Je mag ons vrijblijvend bellen om te bespreken hoe we jullie kunnen helpen met het afscheid. 

Neem contact op  >>

Babycollectie van Wiegekindje

Voor de uitvaart van prematuren en voldragen kindjes, hebben we een eigen collectie uitvaartbenodigdheden. Van kistjes en mandjes tot kleertjes, opbaarwiegjes, en herinneringendoosjes en rouwkaartjes. Alles binnen deze collectie hebben we zelf ontworpen en met de hand gemaakt of laten maken. De collectie is warm, zacht en lief. 

Wil je meer informatie over Wiegekindje of de collectie bekijken? Klik dan op onderstaande button:

Alles over Wiegekindje  >>

 

Nabestaanden vertellen

Menselijke benadering

Menselijke benadering

Met een goed gevoel kijken we terug op de samenwerking met uitvaartzorg van Stad tot Wad. Hun professionele én me…
Lees meer..
 
Betrokken, persoonlijk en professioneel

Betrokken, persoonlijk en professioneel

Altijd vriendelijk en bereikbaar. Wij hebben de betrokkenheid van 'Stad tot Wad' ervaren als persoonlijk en professionee…
Lees meer..
 
uitvaart